preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Sponzori
Lista linkova je prazna
Vijesti iz knjižnice

7. godina Tuluma s(l)ova

Ovogodišnja tema Tuluma s(l)ova koji se održao 26. listopada u školskoj knjižnici bila je Kajkavska književna baština i svijet.

Kao i prethodnih godina na kvizu su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda, polaznici medijske grupe, Novinarske i Mladi knjižničari. 

Kako se Tulum s(l)ova održava paralelno s manifestacijom 25. međunarodnog festivala Galovićeva jesen, zahvalni smo organizatorima i književniku Darku Pernjaku koji su omogučili našim učenicima gostovanje čak troje književnika. O knjigama i čitanju razgovarali smo s Julijanom Adamović koja nam je pročitala najdraži odlomak romana, dok je svoje stihove s učenicima podijelio slovenski književnik i knjižničar Kristijan Koželj. 

Odlomke romana I onda se ponovno zaljubila čitala nam je Nada Mihoković- Kumrić.

Za sam kraj, naša bivša učenica Iva Plemenčić predstavila je svoju slikovnicu Izgubljeno blago objavljenu u sklopu natječaja Moja prva knjiga.

Bio je to zaista lijep i bogat književni tulum kojeg bismo svi voljeli što prije ponoviti.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 31. 10. 2018. 19:59

Međunarodni dan školskih knjižnica

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u listopadu s određenom temom vezanom uz rad školskih knjižnica.

Ove godine školske knjižnica poziva vas na posebnu aktivnost. Neki su već bili pa im čestitamo na tome i zahvaljujemo!!! 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 24. 10. 2018. 12:55

Uspješna audicija za kazališnu predstavu Naša Pepeljuga

Nakon dugo, dugo vremena knjižničarka je ostala bez glasa što nam govori da je drugi dan drugog tjedna Mjeseca hrvatske knjige bio i više nego uspješan. Naime, svi učenici 2. a razreda (12 dječaka i 6 djevojčica) prozvani Dramići postali su glumci i glumice u novoj kazališnoj predstavi koju će na daskama koje život znače zaigrati u proljeće.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 23. 10. 2018. 11:35

Što se dogodilo Bajkoljupcima?

Prema rasporedu Mjeseca hrvatske knjige današnji dan bio je rezerviran za početak projekta BAJKOLJUPCI u 1. a i b razredu. Projekt je zamišljen kao eksperiment kojim želimo dokazati da priče i bajke pomažu i djeci i cvijeću da rastu zdravo i veselo. Naime, svakog ponedjeljka za dobar početak tjedna prvačići će s knjižničarkom u odabranom razrednom kutiću  čitati jednu bajku. U pokusu sudjeluju i dvije identične teglice ljubičica, no jedna je smještena u kutiću gdje se bajka čita, a druga na suprotnoj strani razreda dokle priča ne dopire. Hoće li ljubičice jednako rasti i cvjetati do kraja školske godine pitamo se sada svi!?

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 22. 10. 2018. 12:41

Književna večer ususret Mjesecu hrvatske knjige u Novigradu Podravskom

Školska knjižničarka je u petak, 12. listopada 2018. godine sudjelovala na Književnoj večeri ususret Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji članova Književno-medijskoga kutka KUD-a Ivan vitez Trnski  u Novigradu Podravskom.

 Književno-medijski kutak KUD-a Ivan vitez Trnski s voditeljicom profesoricom  Katarinom Franjo tom prigodom  ugostio je poznatu hrvatsku književnicu, Novogračicu, Nadu Mihoković-Kumrić, zavičajne autore Mariju Rumek-Macu, Idu Žganec, Miru Kovača i Stjepana Pepija Plantaka.  

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 15. 10. 2018. 10:24

KVIZZBOOKPIZZAMANIJA

Od 6. rujna do 12. listopada školska knjižnica u suradnji s učiteljicama hrvatskoga jezika u 5. i 6. razredima provela je  prvu kvizzbookpizzamaniju s ciljem poticanja čitanja i uključivanja u Nacionalni kviz za poticanje čitanja u Mjesecu hrvatske knjige. U prvoj kvizzbookpizzamaniji bavili smo se književnicom Nenom Lončar i romanom Sve o Evi, čitali smo jednom tjedno u svakom razredu po 15 minuta na početku sata. Pročitano smo utvrdili pitanjima u kvizzbookpizzamaniji na profilu virovske školske knjižnice - svaki točni odgovor osvojio je krišku pizze kojom smo se častili petkom u školskoj knjižnici. 

Od ovog tjedna kreće novi krug kvizbookpizzamanije u kojem ćemo se baviti knjigom Andautonac Snježane Babić, a čitat ćemo svakog jutra uz čaj u terminu od 7:30 do 8:00 u školskoj knjižnici!

Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 15. 10. 2018. 09:54

Generacija 1978./79. darovala sredstva za knjige u školskoj knjižnici

Roditelji su djeci najveći uzor i primjer dobroga u svemu pa i u čitanju. U prilog toj teoriji donosimo vijest o ovotjednoj radosti u školskoj knjižnici. 

Naime, generacija 1978./1979. ovog je vikenda slavila svoju obljetnicu završetka osnovnoškolskog obrazovanja i tom prilikom održali su u školi još jedan sat razredne zajednice. Višak sredstava od organizacije njihovog druženja (280,00 kn) odlučili su namijeniti kupnji knjiga za školsku knjižnicu u kojoj danas čitaju njihova djeca.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 21. 9. 2018. 12:29

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2018

Unatoč otežanim radnim uvjetima i u dobroj vjeri da će uskoro svi gađevinski radovi vezani uz školsku knjižnicu završiti, pripremljen je program Mjeseca hrvatske knjige u virovskoj školskoj knjižnici. Ujedno, podsjećamo da nam je nadolazeći mjesec LISTOPAD - Međunarodni mjesec školskih knjižnica.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 20. 9. 2018. 10:21

Prvi posjet školskoj knjižnici

Prvi posjet školskoj knjižnici poseban je događaj kad učenici postanu službeni korisnici školske knjižnice. Posjet 1. b s učiteljicom Lidijom Šiptar i pripravnicom Karmelom Kralj iznjedrio je lijepe rezultate. Prvačići su crtali, a knjižničarke Valerija i tri Nike skenirale, obradile i u Windows Movie Makeru montirale animirani film na temu Što knjige vole! Pogledajte!

https://youtu.be/DercjveBmqo

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 10. 11. 2016. 09:27

Suradnja s Pučkim otvorenim učilištem u Koprivnici

Ove školske godine učenicima smo odlučili ponuditi dodatnu mogućnost posjeta kazališnim predstavama i kino projekcijama što smo ostvarili izvrsnom suradnjom s Pučkim otvorenim učilištem u Koprivnici koje je ponudilo sljedeće četiri predstave namijenjene različitim uzrastima.

Učenici 1. i 2. razreda će 17. studenoga 2016. godine gledati predstavu Baltazar.

Učenici 3. i 4. razreda 12. prosinca će gledati predstavu Dnevnik Pauline P.

Učenici 5. i 6. razreda 21. studenoga gledat će predstavu Moja obitelj i jedan jež.

Učenici 7. i 8. razreda 30. studenoga gledat će predstavu Sportski život letećeg Martina.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 9. 11. 2016. 13:13

Tulum s(l)ova i Virovska noć muzeja

Interpretativnim čitanjem književnih uradaka iz Podravskog zbornika Tulumaši nastavili s izlaženjem u lokalnu zajednicu. U prvoj Virovskoj noću muzeja nastupile su Lucija Jaković, Valerija Shanich i Petra Šklebar.

(Foto: Miroslav Perok)

Na samom kraju prve Virovske noći muzeja nastupile su Tulumašice, polaznice Medijske grupe s voditeljicom Katarinom Franjo, prof., čitajući Bajku Virovku.

(Foto: Miroslav Perok)

Bili smo dio prve Virovske noći muzeja i ponosimo se time!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 11. 2. 2014. 09:11

Tulum s(l)ova na virovskom placu

Obilježavajući Dan volontiranja polaznici Medijske grupe s voditeljicom Katarinom Franjo, prof. i grupe Mladi knjižničari, učesnici projekta Tulum s(l)ova, u subotu, 7. prosinca,  na  virovskom placu, upriličili su čitanje naglas bajki u izdanju virovske škole i tako održali humanitarnu akciju pomoći projektu OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Malo srce za veliko srce, a u sklopu projekta Što mogu učiniti za tebe Royalove zaklade. U sklopu akcije virovcima i virovkama čitačice su ponudile dječje časopise!

Zahvaljujemo svima koji su zastali, poslušali Bajku Virovku i skromnim darom doprinjeli akciji!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 31. 1. 2014. 08:00

Čitanjem do zvijezda

Nakon provedene školske razine natjecanja Čitanjem do zvijezda, na županijsku razinu upućene su Valeria Shanich, Petra Šklebar i Erin Cikoš Ivašković.

Najboljim plakatom proglašen je rad učenice Petre Šklebar. Zahvaljujemo mentorici učiteljici Lidiji Šiptar na stručnom vođenju prilikom izrade plakata.

Zahvaljujemo i stručnom povjerenstvu koje je nadziralo školsku razinu natjecanja:

1) Katarina Franjo

2) Danijela Sunara Jozek

3) Lidija Šiptar

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 10:17

Medo Knjiško u PŠ Hampovica

Putovanje Mede Knjiška nastavlja se! Želimo mu ugodan boravak kod učenica drugog razreda PŠ Hampovica!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:58

Medo Knjiško u PŠ Šemovci

S prvim pahuljama snijega Medo Knjiško danas je započeo svoju novu avanturu! Uzeo je školsku torbu ispunjenju zanimljivim knjigama i svojim spomenarom te s osmijehom na licu odskakutao u PŠ Šemovci.

Medo Knjiško, želimo Ti sretan put!

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:56

Tulum s(l)ova u Molvama

Tulumašice Erin Cikoš-Ivašković, Žana Baftijaj i i Leonarda Pavunić te knjižničarka Đurđica Krčmar Zalar, prof. gostovale su 12. studenoga, u utorak, u OŠ Molve na osnivanju  Školskog književnog kluba „Dubravko Ivančan“.

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:54

Čitamo mi, u obitelji svi

Antonio Bodalec prvi ponio ruksak kući

Projekt Čitamo mi, u obitelji svi promiče razvoj obiteljskog čitanja koje sjedinjava čitanje iz užitka i informacijsko čitanje. Istodobno promiče važnost školske knjižnice u odgoju i obrazovanju učenika i u izgradnji njegovog osobnog identiteta.

Od ove školske godine i naša škola provodi projekt Čitamo mi, u obitelji svi, a učenik 3. a razreda, Antonio Bodalec, jučer je prvi sa svojom obitelji otvorio crveni ruksak.

 

U ruksaku se nalaze sljedeće knjige:

1. Vera Zemunić, Ljubavi obične i neobične

2. Danijel Obrovac, Životinjska abeceda

3. Dubravko Detoni, Trulo svjetlo

4. Marijan Sinković, Priča o jabukama

5. Priča o nogometu i rokenrolu

6. Jasna Cvetković Lay, Ja hoću i mogu više – priručnik za odgoj darovite djece od treće do osme godine

7. John Malam, Otkrij zašto ne bi želio biti rimski gladijator

8. Hrvoje Kekez, Najveći hrvatski znanstvenici

Više o projektu možete saznati na ovoj web stranici, kao i u facebook grupi:https://www.facebook.com/groups/citamomiuobiteljisvi/

  :: opširnije :: 


objavio: Đurđica Krčmar Zalar  datum: 29. 1. 2014. 09:53
 


Vijesti iz knjižnice

TULUM S(L)OVA

U školskoj knjižnici OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje, 25. listopada 2013. godine u 19 sati započeo je treći Tulum s(l)ova čiji cilj je utjecati na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju.

Na Tulumu s(l)ova prisustvovali su učenici 7. i 8. razreda podijeljeni u interesne grupe: Medijska grupa – 11 učenika i voditeljica Katarina Franjo, prof., Novinarska grupa - 4 učenice i voditeljica Danijela Sunara Jozek,prof.  te 5 učenika u grupi profesorice Ksenije Janković Vusić.

Tulumu s(l)ova pridružili su se i brojni gosti: 5 učenica OŠ Molve i njihova voditeljica Marija Halaček, prof. mentorica, zatim članovi rock benda Začarani planet – 5 učenika iz OŠ Ferdinandovac (i njihova pedagoginja Ena Sulimanec, prof.) i 1 učenik iz OŠ Ivan Lacković Croata, Kalinovac te njihova voditeljica Dijana Habijanec. Iz OŠ Đurđevac s krasnoslovom KRUH pridružio nam se i naš bivši učenik Posebnog programa Marijan Grahovec sa svojom voditeljicom Nikolinom Bezić. 

Gost predavač bio nam je nastavnik informatike Drako Herbai koji nas je upoznao s tabletima i mogučnošću e-čitanja u školskoj knjižnici.

Posebna gošća bila je mlada pjesnička nada Katarina Janči čije smo stihove iz zbirke Vidla sem na svoje joči, čitali u prvom dijelu ceremonijalnog čitanja.

Medijska grupa sve je zabilježiva fotoaparatom i videokamerom zbog čega smo im uistinu zahvalni.

Tlum s(l)ova započeo je kratkim upoznavanjem svih sudionika i donošenjem pravila ponašanja koje smo zapisali na ploču.

Ravnateljica Marica Cik Adaković krasnoslovljenjem stihova Miroslava Krleže svečano je započela Tulum s(l)ova.

Nakon prvog dijela ceremonijalnog čitanja i uvođenja nastavnika informatike u svijet tableta i e-čitanja svaka skupina dobila je tablet sa zadatom da se logiraju na CARnetove stranice, pronađu e-lektire, odaberu jednu i kao potvrdu izvršenog zadatka pročitaju prvu stranicu.

Nakon upoznavanja Katarine Janči i čitanja njezinih prekrasnih stihova, a uoči njezinog rođendana, rođendana njezine mentorice Marije Halaček i pedagoginje Ene Sulimanec, u pauzi smo se svi počastili pizzom i velikom tortom u znaku Tuluma s(l)ova.

Prije početka drugog dijela noćnog čitateljskog susreta skaypali smo s učenicima Tulumašima iz OŠ Braća Radić Botinec, nakon čega je nastupio rock bend Začarani planet s voditeljicom Dijanom Habijanec.

Članovi benda otkrili su nam da vole stihove Dobriše Cesarića i Dragutina Tadijanovića te neke i podijelili s nama.

Naš Marijan Grahovec razveselio nas je krasnosloveći pjesmu KRUH, a nakon njega gledali smo dva filma koje je i ove godine pripremila vrlo aktivna Medijska grupa s voditeljicom Katarinom Franjo, prof.

Za kraj kratko smo prošli umnom mapom ČITANJE POVEZUJE koje prikazuje školsku knjižnicu OŠ prof. Franje Viktora Šignjara kroz njezine najglavnije projekte koji povezuju i male i velike, učenike i učitelje, djecu i roditelje, Školu  i lokalnu zajednicu!

Koristeći tablete i web 2.0 alat Lino it sudionici Tuluma s(l)ova izrazili u svoje dojmove i doživljaje!

Točno u 22 sata Začarani planet priveo je kraju noćni čitateljski susret pjesmom Rock and roll na Dravi.

 

TražilicaKalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Anketa
Čitate li često školsku mrežnu stranicu?
Forum

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju