preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Sponzori
Lista linkova je prazna
Vijesti

Virovska Noć muzeja 2017.

U petak 27. siječnja diljem Hrvatske održana je manifestacija Noć muzeja kojoj je ove godine tema bila glazba, glazba s ciljem prezentiranja i popularizacije glazbene baštine i njene muzealizacije.

Drugačije nije bilo niti u Virju koji već treći puta sudjeluje u ovoj kulturnoj manifestaciji. Noć muzeja u Virju počela je u 18 sati u Zavičajnom muzeju Virje, a završila u jedan iza ponoći u Narodnoj knjižnici Virje. Osim spomenutih mjesta, održala se i u prostoru Društvenoga doma. Tema virovske Noći bila je Glazba  i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo – posjetitelji  su se mogli upoznati s različitim aspektima glazbe, razvojem glazbe te su mogli poslušati glazbene izvedbe i na taj način prisjetiti se kako je glazba prožela cjelokupnu ljudsku prošlost.

Treba istaknuti kako je i ovoga puta naša škola aktivno sudjelovala u virovskoj Noći muzeja zanimljivim projektom i predavanjem naših učenika i učitelja.

U Društvenom domu tako je predstavljen projekt Virovska narodna nošnja koji je osmišljen s ciljem očuvanja virovske kulturne baštine i tradicije, opisivanja i dokumentiranja starih virovskih nošnji, poticanja ljubavi prema baštini kod učenika i sumještana. Na samom početku, kao uvod u prezentaciju projekta, nastupio je učenik 6. razreda Martin Barberic sa scenskim prikazom Štifetlini. Zatim je predstavljen slikokaz o projektu, potom dokumentarni film o virovskoj narodnoj nošnji, a na kraju je uslijedila izložba starih fotografija. Slikokaz je prezentirala učenica 8. razreda Erin Cikoš Ivašković koju je pripremila učiteljica Danijela Sunara – Jozek, dokumentarni film s članovima Mediijske grupe izradila je učiteljica Katarina Franjo, a izložbu starih fotografija s učenicima 4. b razreda pripremila je učiteljica Željka Ivorek. U ostvarivanju projekta pomogli su i članovi Novinarsko – literarne grupe s voditeljicama Danijelom Sunara – Jozek i Ksenijom Janković Vusić. Također, važnu ulogu u realizaciji projekta imala je i učiteljica Silvana Bebek koja je članovima Medijske i Novinarsko – literarne grupe održala zanimljivo i poučno predavanje.

U Narodnoj knjižnici Virje naš učitelj povijesti Nikola Cik održao je predavanje Glazbeni stvaratelji u Virju u 18. i 19. stoljeću. Govorio je o razvoju glazbenog života u Virju s posebnim osvrtom na 18. i 19. st. Izlaganje je bilo podijeljeno na dva dijela: u prvom dijelu govorio je o utjecaju Vojne krajine na razvoj glazbe u Virju, a u drugome dijelu predstavio je podatke o crkvenim glazbenicima u Virju i na taj način dokazao da su orguljaši koji su svirali na orguljama u virovskoj župnoj crkvi utjecali na razvoj glazbe i imali velik ugled u mjestu. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo te jako dobro posjećeno. Njime su mještani mogli saznati neke nove podatke i zanimljivosti o povijesti Virja.

Virovska Noć muzeja bila je odlično posjećena te je pokazatelj da su naši mještani itekako zainteresirani za ovakva kulturna događanja koja ih mogu zabaviti, a ponajprije mnogočemu podučiti.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ksenija Janković Vusić   datum: 30. 1. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Anketa
Čitate li često školsku mrežnu stranicu?
Forum

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju